Ruimte, snelheid, zeeën hebben jullie mij ontnomen
en de brute aarde kreeg van jullie alle kans.
Wat zijn jullie er nou al met al mee opgeschoten?
‘k Heb m’n lippen nog en ze bewegen als vanouds.

Osip Mandelstam, mei 1935

hallo@mamaflorijn.nl
 +31 (0)6 282 680 56 

/ Mensen / Dapaah de Meesterschoonmaker
dapaah cleaning

Dapaah de Meesterschoonmaker

De lift, de hal, de gang. De ramen, de spiegels, de vloer, de trap. Elke dag opnieuw maakt Dapaahvan MM Cleaning de flat Florijn schoon. Gewapend met zijn schoonmaakspullen danst Dapaah door de gangen van de flat. Dit, lieve buren, doet Dapaah al 21 jaar. Vandaar dat Mama Florijn en MM Cleaning hem via deze Flatkrant in het zonnetje willen zetten. Om hem te bedanken voor zijn trouwe dienst, zijn harde werk, en het feit dat zijn werk met trots en kracht (en lach!) uitvoert.

When I’m on holiday, everybody knows.

In 1994 is Dapaah vanuit Ghana naar Nederland gekomen. Hij heeft vijf kinderen, en gaat af en toe naar Ghana op vakantie. When I’m on holiday, everybody knows. Grapt hij. Het is waar. Dapaah maakt de – vaak erg vieze- algemene ruimtes van de flat schoon. Hij zeemt en dweilt, hij veegt en poetst, hij helpt een buurvrouw haar vuilnis weg te brengen.

 

Dapaah is meer dan schoonmaker. Hij houdt alles in de gaten. Hij kent iedere hoek, gat, en kier, en kent ook de gezichten van de bewoners. Hij kent de eb en vloed van het gebouw, ziet de flat ontwaken, en gunt iedereen een groet en een glimlach. Wanneer iets niet pluis is seint hij de huismeester in, of als het echt mis is, belt hij de politie.

Maar hij heeft niet alles in de hand. Daklozen, junkies, bezoekers: soms wordt er meer achtergelaten dan ons lief is. Vooral op maandag ochtend is het trappenhuis van Florijn Zuid berucht om de bonte collectie aan troep. Zonder blikken of blozen maakt verwijdert Dapaah de smerigste restanten. Soms terwijl degene die het achtergelaten heeft nog ligt te slapen in de hal. Dapaah weet wie de schuldigen zijn, ook wanneer ze niet voor zijn neus hun roes uit liggen te slapen. “The people from outside, they toilet here.” En Dapaah ruimt het op.

 

dapaah cleaning Florijn

Om de flat weer leefbaar te maken is meesterwerk. Letterlijk. Kijkend naar Dapaah wanneer hij schoonmaakt zie je de precisie van iemand die zijn vak beheerst. Gesmeerde bewegingen, geen verspilde energie, alsof hij een choreografie danst, gemaakt door Mama Florijn. 

 

Heb jij Dapaah wel eens gezien? Kom je hem tegen wanneer hij de lift van de begane grond neemt en naar de bovenste verdieping gaat? Zie je hem vanaf daar de trap af dalen, een schone hal en trap achterlatend? Wij zien Dapaah, en wij willen hem bedanken voor zijn fantastische werk. Want 21 jaar schoonmaken in Florijn met zo’n grote lach op je gezicht, bewonderen wij volop.

Wanneer hij gevraagd wordt of hij de beste schoonmaker ooit is beginnen zijn ogen te glanzen. Hij geeft een korte knik en glimlacht knowingly. Waarom dat zo is? Daar heeft Dapaah geen woorden voor nodig. Hij is het gewoon.